Altea instal·larà urnes ciutadanes contra la violència de gènere

El Consell de Dones i Igualtat d’Altea, en sessió ordinària, ha aprovat en el matí d’avui la instal·lació de bústies de denúncia contra la violència de gènere. Una mesura que reprodueix el projecte de l’IES Bellaguarda «Explica’l» que, després de dos anys en proves, ha demostrat ser eficient en la denúncia del maltractament o situacions d’assetjament escolar.

En la segona de les reunions de la present legislatura d’aquest òrgan de participació institucional i ciutadà, el Consell de Dones i Igualtat, presidit per l’edil Anna Lanuza, ha pres la decisió de posar en marxa en el municipi el projecte «Explica’l». Una acció que consisteix en la instal·lació estratègica de bústies de denúncia contra la violència de gènere en llocs visibles, però que permeten l’anonimat de les persones que facen ús d’aquests.

Com ha explicat Gadea Reis Arauzo, Coordinadora de l’equip de mediació IES Bellaguarda, centre que fa dos anys va posar en marxa com a projecte pilot «Explica-ho» i que enguany instaurarà de manera permanent, donats els bons resultats d’aquesta. Una experiència que el municipi d’Altea, a través de l’est consell ciutadà i la regidoria d’Igualtat vol reproduir en l’àmbit municipal per a donar l’oportunitat a les persones de traslladar de manera anònima qualsevol situació de violència que patisca o que conega.

Com ha acordat per unanimitat el Consell de Dones i Igualtat d’Altea, seran els professionals els que trien la ubicació de les bústies perquè cal estudiar un espai que siga fàcil de trobar per a la població, però que al mateix temps siga discret perquè les persones que vulguen deixar una denúncia el puguen fer sense ser identificades.

«El silenci només protegeix l’agressor i és difícil que les víctimes a vegades reconeguen el que els està succeint. Esperem que aquestes bústies ciutadanes, en els quals de manera segura s’informa del coneixement d’agressions, puguen ajudar a evitar o intervenir en casos de violència de gènere»; ha indicat Anna Lanuza, regidora d’Igualtat, qui una vegada més ha posat sobre la taula les esquinçadores dades d’assassinats masclistes a Espanya que ja apunten a 50 víctimes des de principi d’any.

A més, en l’Ordre del dia del Consell s’adonava de les activitats proposades per al 25 N, Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra les Dones i que començarà aquest mateix dissabte 28 d’octubre amb la representació de «Nora, Casa de Nines».

Una programació que es dedica en aquesta ocasió a l’abolició de la prostitució i que inclou la «I Jornada Abolicionista» amb la participació de la destacada activista Amelia Tiganus, supervivent del trànsit de dones i autora de la reeixida obra «La revolta de les puntes».

De víctima a activista Amelia Tiganus és un referent en el seu activisme i s’ha convertit en una veu fonamental del moviment feminista a Espanya, així com entre els qui construeixen una teoria abolicionista de la prostitució.Aquesta I Jornada Abolicionista tindrà lloc el 15 de novembre de 9:00h a 14:00h en el Centre Social d’Altea.

El Consell de Dones i Igualtat, que ha comptat amb una àmplia participació, ha tancat informant sobre la participació d’Altea en el pròxim congrés del projecte EnEnWomen a París, del qual Altea forma part i la clausura del qual albergarà el maig de 2024.

Anna Lanuza, responsable d’Igualtat, ha tancat la reunió del Consell agraint la participació i ha emplaçat les participants en la pròxima reunió que tindrà lloc el mes de desembre a fi d’abordar el Pla Municipal d’Igualtat.