El II Congrés d’obrers tipògrafs celebrat a València en 1884 va concloure amb la redacció de les bases que portarien a la creació de l’Agrupació Socialista Valenciana, integrada gairebé íntegrament per obrers de l’Art d’Imprimir. Quatre anys més tard es celebrava a Barcelona el Congrés constituent del PSOE, encapçalat per Pablo Iglesias. En els anys successius el PSOE va prendre protagonisme social, creant-se agrupacions locals al mateix temps que ho feia la seua militància.
El 1898 Pablo Iglesias es va presentar com a candidat per València, encara que no va aconseguir més que 79 vots enfront dels 6000 de Blasco Ibáñez revelant-se l’eficaç organització electoral del partit blasquista així com l’encara feble implantació del socialisme a València.

Sense dubte, l’arribada a la presidència de la Generalitat de Joan Lerma serà recordada com l’època de construcció de l’autogovern dels valencians. L’any 1983 es va constituir el primer Parlament valencià de la democràcia. Després de més de 270 anys, els valencians recuperaven plenament les seues institucions i votaven directament als seus representants.
Les eleccions de 1983, les primeres per a les Corts Valencianes, van donar una gran victòria als socialistes. Les Corts van triar a Joan Lerma Blasco primer President de la Generalitat Valenciana, iniciant-se així un nou temps de progrés i tolerància que transformaria profundament la Comunitat Valenciana i que augmentaria el seu prestigi.
Les eleccions autonòmiques i municipals del 24 de maig de 2015 van donar un tomb al mapa polític valencià en què la candidatura de Ximo Puig del PSPV-PSOE va ser l’opció més votada dels partits d’esquerres. A través de les urnes, la societat valenciana va demanar un canvi progressista a les institucions i els tres partits d’esquerra amb representació a les Corts Valencianes (PSPV-PSOE, Compromís i Podem) vam signar el Pacte del Botànic l’11 de juny de 2015, 01:00 acord de Govern presidit per Ximo Puig, en coalició amb Compromís i amb el suport parlamentari de Podem. Amb aquest acord assumim la voluntat del poble valencià d’obrir un nou temps en política i de canvi, basat en la reparació, reconstrucció i renaixement de la societat valenciana.

En les eleccions del 28 d’abril de 2019, el PSPV-PSOE va eixir vencedor en les urnes, amb el que es va obrir una nova legislatura, la del Botànic II, signat el 12 de juny d’aqueix mateix any. El Consell, presidit de nou per Ximo Puig, compte des de llavors amb membres del PSPV-PSOE, Compromís i Unides Podem. Amb aquest acord de Govern es consolida el canvi polític i s’avança en el nou model iniciat en 2015, amb l’estabilitat, el diàleg i l’honradesa com a base d’un Consell que posa a les persones en el centre.